Anne olmak gurur verici ve fedakârlık gerektiren bir durumdur. Anne adaylarının doğru beslenme ve egzersizler yaşamını kolay hale getirebilir. Önemli olan doktoru dinlemek ve verdiği tavsiyeleri uygulamaktır. Hamilelikte yapılan spor hem doğum öncesi hem doğum sonrası anneye ve bebeğe büyük katkıda faydası vardır. Birçok anne adayı hamilelik sürecinde spor yapmaktan bebeğe zarar verme kaygısı olduğundan dolayı çekinebilirler. Ancak yapılan spor doğru, düzeyli olmak suretiyle hem bebeğe hem anneye çok büyük katkısı olacaktır.

Anne Adaylarının Egzersiz Adımları

Anne Adaylarının Egzersiz Adımları

Hamilelik döneminde bayanların en çok tercih ettiği yaygın spor dalı pilatestir. Vücudu ve ruhu rahatlattığı için uzman kişiyle yapılması çok önemlidir. Bu durumda hamilelik sürecinde uzman kişi tarafından doğru ve düzenli bir şekilde pilates çok uygundur. Hamileliğin ilk 3-6 ayında pilates ve yürüyüş kadar yüzmede vücut ağırlığının en çok hissedilen bir uygulama metodudur. Su içinde yapılan her egzersiz anne adayı için önerilmektedir. Ancak yüzmek için havuzun temiz ve hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Hamilelikte dans etmek hem stresinizi azaltacak hem de sizi güçlü tutup esnekliğinizi arttıracaktır.

Hamile yogası kesinlikle uzman bir hoca eşliğinde yapılmalıdır. Çünkü bazı pozisyonlar önerilmediğinden dolayı bebeğe de zarar verebilir. Yoga yapmak bedeniniz nefesiniz bakımından oldukça yararlıdır. Hamileyken en kolay yürüyüş egzersizidir. Hem kolay hem de sizi yormayarak yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir. Oturarak ve vücudu zorlamayacak şekilde egzersizler yapmak daha uygundur. 6-9 aylık iken ve ağırlık hissedeceğiniz dönemde oturarak egzersizin size faydası çok olacaktır. Haftanın her günü bile olmasa 3 4 günde bir egzersiz yapmak çok önemlidir. Sürekli yatmak ve hareketsiz kalmak bedeninizi hissizleştirdiği gibi ruhunuz ve psikolojinizi de etkileyecektir. Yapılan egzersizler maksimum olarak 30 dakikayı geçmemesine özen gösterirseniz sizin için olumlu katkısı olacaktır. Nabzını ve sizi yoracak egzersizlerden kaçının. Sizi yorduğu kadar bebeğe de zarar verebilir. Egzersiz öncesi, ortası ve sonrası bol su içmeniz de oldukça fayda vardır. Oluşan teri vücudunuzdan uzaklaştırmak için bol rahat kıyafet giymeyi tercih edin.

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar 

Vücudunuzu dinleyerek egzersizler yapın. Ne kadar rahat olarak egzersiz yaparsanız o kadar sizin için faydası olacaktır. Kendinizi zorlamayacak hareketlerden kaçının. Pilates, yürüyüş ve yoga gibi hareketler tam size uygundur. Ağır kaldırmak ağır egzersiz gibi sizi zorlayacak hareketler yerine yavaş zorlanmayan hoca eşliğinde hareketler seçin. Hamilelik döneminde vücudunuzun hormonu değiştiği için ona uygun hareketler seçmeye özen gösterin. Sağlıklı beslenmek hem sizin için hem de bebek için oldukça önemlidir. Düzenli olarak sağlıklı beslenerek doğru bir şekilde kendinizi ayarlayın. Dikkat Edilmesi gerekecek noktalardan biri de ağır iş yapmak, vücudu zorlamak, özellikle ağır eşyaları kaldırmak, yanlış bilgi duyumlarını uygulamak, doktorunuzun önermediği yiyecekleri yemek ve içmek, ağrı kesici gibi haplar kullanmak gibi yanlış odaklı noktalardan uzak durun. Sağlıklı bir şekilde doğum yapmak için hem kendi doktorunuz kendiniz olun hem de doktorunuzu dinleyerek düzenli bir şekilde kontrolleri aksatmayın.

Hamilelikte yapılan egzersizin anne adayına 10 faydası

  • Ağırlık kontrolü sağlamaya yardımcıdır.
  • Metabolizma hızını arttırmaktadır.
  • Dayanıklılığı ve kuvveti arttırır.
  • Sırt ve bel ağrılarını minimuma indirir.
  • Doğum için gerekli olan kas aktivitesini çalıştırır.
  • Sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.
  • Gebelik diyabet riskini önler.
  • Uyku düzeni sağlar.
  • Daha az ödem oluşur.
  • Anne adayının psikolojisini olumlu etkiler.