Mide Yanmasına Sebep Olan Yiyecekler

Hamilelikte mide yanması şikâyeti çok sık görülen ve yaşanan bir hormon değişikliğidir. Hamilelikte artış gösteren hormonlar mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine sebep olur bu da mide asidinin geniz bölgesine kadar hissedilmesine neden olur. Genelde bu durumlar hamileliğin ilk aylarında yaşanır. Bir süre sonra bu sıkıntı azalsa da 20.haftadan sonra artık bebeğin mideyi sıkıştırmaya başlamasından dolayı tekrar başlayabilir. Hamilelik esnasında yaşanan mide yanması şikâyetlerinde önerilen beslenme düzenine dikkat edilmesi yönüdür. Sık sık az miktarda yemek yemek mide yanması riskini ortadan kaldırarak rahat bir hamilelik geçirilmesinde yardımcı olur.

Mide Yanmasına Sebep Olan Yiyecekler

Mide yanmasına sebep olan yiyecekler arasında kahve, çikolata, asitli içecekler, asitli gıdalar, baharatlı yiyecekler, yağlı yemekler ve kızartmalar gelir. Mümkün olduğunca beslenme düzeni içerisinde bu tarz yiyecek ve içeceklere çok fazla yer vermeden az ve sık beslenmek son derece rahatlatıcı olacaktır.

Hamilelikte yanlış beslenmeden kaynaklı durumlar bu tür sıkıntıların yaşanmasında çok daha etkili olmaktadır. Genelde yanlış bir uygulama olan iki kişilik yemek yeme alışkanlıkları her zaman hekimlerce onaylanmamakla birlikte faydalı olmayan besinleri de tüketmek yine aynı oranda hatadır. Hamile bir kadın baharatlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden, fazla kahve tüketiminden uzak durmalıdır.

Hamilelikte Mide Yanması Nedenleri

Hamile kadınlarda artan hormonlar sebebi ile mide kapakçığının gevşemesi, sindirim sisteminin yavaşlaması, karında baskının artması, dış gebelik ya da mide fıtığı gibi sebepler hamilelikte mide yanmasına sebebiyet verir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenerek, kahve yerine bitki çayları tercih ederek çok daha rahat bir dönem geçirilebilir.

Gebelik esnasında en çok etkilenen sistem sindirim sistemidir. Mide yanması dışında, hazımsızlık, kabızlık, gaz artışı, şişkinlik durumlarına istinaden bulantı ve kusma da beraberinde yaşanan hallerdir. Ve bu durumlar genelde gebeliğin ikinci yarısından sonra doğuma kadar sürer. Beslenme düzenine dikkat edildiği halde sıkıntılarda düzelme yaşanmıyorsa hamile adayı doktorundan ilaç takviyesi alabilir. Gaz birikmesi ve şişkinlik gibi sorunların hamilelik esnasında mide yanmasına sebebiyet vermesi genelde gebeliğin ilk 3 ayında sonraki dönem ise ikinci 3 aylık döneme rast gelir. Hamilelikte alınan fazla kilolar da mide yanması probleminin sebepleri arasında gösterilebilir.

Bilinen bir gerçek ki hamilelik dönemi vücutta hem hormon yapısı anlamında hem de fiziksel anlamda çok fazla sorunlar yaşanan bir dönemdir. Kadınlar bu dönemde çoğu zaman rahatsızlık boyutu hayli yüksek derecede bu durumu yaşarken salgıladığı hormonlarla da tetiklemeye devam eder. Böylelikle de gebelikte mide yanması yani reflü durumu yaşanmış olur. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de bebek büyüyüp baskısı arttıkça alt karın bölgesindeki yer kaplama durumu mide asidini ittirmeye başlar ve böylelikle de yanmalar hızlanır. Genelde yaşanan bir süreç kabul edilirse yapılacaklar arasında yemek düzeni içerisinde mide düşmanı olan her şeyden uzak durulmalıdır. Beslenme kurallarını iyi bilmeli, fazla kilo almamaya özen gösterilmelidir. Bol bol su içerek mide asidinin zararı engellenmelidir. Sigaradan uzak durmak, rahat kıyafet seçimi, sakız çiğneme gibi ufak detaylar anne adayını rahatlatıcı unsurlardır.