Bebek bakımı ve bebek beslenmesi çok önemli ve hassas bir konudur. Bebekler bakıma muhtaç olduklarından anneleri onlar için en iyisini düşünmek zorundadır. Bunun için anne sütü vermek bir bebek için en önemlisidir. Fakat sütün bebeğe yetersiz geliyor olması veya annenin rahatsızlığından dolayı kullanılması gerekiyorsa mama takviyesi yapılabilir. Ek gıda olarak mama vermeyi düşünen annelerin bu seferde akıllarında soru işaretleri oluşmaktadır. Hangi bebek maması markası sağlık açısından daha güvenilir ve iyidir? Hangi katkıyı içeren mama daha faydalı gibi sorular anne adaylarını düşündüren konulardır. Bunun için yazımızda siz anneler için merak ettiğiniz konulara değineceğiz.

en iyi yeni doğan bebek maması hangisi

Bebek Mamaları

Birçok bebek maması çeşidi bulunmaktadır. Soya bazlı mamalar, inek sütü içeren mamalar, protein hidrolizatlı mamalar, toz mamalar ve konsantre sıvı mamalar olmak üzere birçok çeşit bulunmaktadır. Bebeğiniz için herhangi bir mama çeşidini kullanabilirsiniz.

Bu mamaları kısaca şöyle inceleyebiliriz.

İnek sütü içeren mamalar, besin dengesini sağlayabilmesi ve sindirimi kolay yapabilmeleri için üzerinde yapılan değişiklikler ile anne sütüne benzetilmeye çalışılmış olan mama çeşididir. Birçok bebek üzerinde yapılan bu değişiklikler olumlu etki gösterir fakat bebeğin, inek sütünde alerjik reaksiyonlar gösterebileceği maddelere alerjisi varsa bu tarz mamalar kullanılmamalıdır. Bunun için doktor tavsiyesine uymak gerekecektir.

Soya sütü içeren mamalarda hayvansal gıdalara besin sırasında yer vermek istemeyen anneler için bir seçenek olabilir. Eğer inek sütündeki maddelere alerjisi varsa bebeğin bu mamayı kullanması iyi olabilir. Bebeğinizin soya sütündeki maddelere karşı alerjisi olmadığından da emin olmanız gerekir.

Protein hidrolizatlı mamalar, soya ve inek sütüne alerjisi olan bebeklerde kullanılması uygundur. Alerjik tepki olasılıkları düşük olan bu mamaların sindirimi de kolaydır. Bütçeye uygunluğu ve kolaylık açısından değerlendirirsek birkaç çeşidi vardır. Örnek vermek gerekirse, toz mamalar suyla karıştırılarak kullanılır ve maliyeti düşük olan mamalardır. Konsantre sıvı mamaları da su ile karıştırarak kullanılmaktadır. Kullanıma hazır olan mamalar biraz pahalıdır. Herhangi bir ekleme yapmadan bebeğinize direk verebileceğiniz mamalardır.

Mama Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Mama alırken özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli konu alınan mamanın son tüketim tarihidir. Tarihi geçmiş olan mamayı kesinlikle tüketmemelisiniz. Aynı zamanda mamanın içinde bulunduğu kutu da önemlidir. Herhangi bir yerinden sızıntı yapmış olan ya da kapağı paslanmış veya eğilip bükülmüş hasarlı olan mamalar güvenli olmayacaktır.

Bebek Mamaları Neler İçermelidir?

Sizlere direk gidip şu markanın ürününü alın demek doğru olmayacaktır. Sizin maddi durumunuza ve bebeğinizin özelliklerine göre karar vermeniz en doğrusu olacaktır. Yeni doğan çocukların kullanacakları mamaların ne içermesi gerektiği;

  • Bebeğinize vereceğiniz mamalarda omega-3 ve omega-6 bulunmalıdır. Bu bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemlidir.
  • Kemik gücünü arttıran L-metiyonin maddesi bulunmalıdır.
  • Sindirim sistemi gelişimi için yararlı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olan galakto-oligosakkarit maddesi bulunmalıdır.
  • Yeni doğan bebeklerin kendilerinin üretemediği, anne sütünde bulunan taurin mamalara katılarak zihinsel ve fiziksel performansı arttırmak için kullanılır. Bu maddede çok önemlidir.