Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Bebeklerin gelişimi, sağlıklı beslenebilmesi ve büyüyebilmesi için en önemli beslenme kaynağı anne sütüdür. Ayrıca hem anne hem de bebeğin üzerinde psikolojik anlamda olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Her anne emzirme döneminde acaba sütüm geliyor mu? Acaba sütüm bebeğime yetiyor mu? diye endişe taşır. Bu durumla karşılaşan anne çok nadir görülmektedir. Böyle bir durum yaşamamak için çoğu annenin özellikle emzirme döneminde bol miktarda sıvı alması gerekmektedir. Sıvı alınması durumunda süt üretimi artacaktır. Fakat vücuda giren sıvı miktarı emzirme döneminde azalırsa süt üretimi de azalmaya başlayarak, bebeğinize yetersiz gelmeye başlayacaktır. Eğer anne doktor kontrolü altında sütü arttıran bazı gıdalardan yardım alarak, tavsiye edilen beslenme düzenine dikkat ederse süt bebeğe yeterli gelecektir. Bu kapsamda hareket ederek sadece anne sütünü azalttığını bildiğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız sizlere fayda sağlayacaktır.

 Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Süt üretiminin devamlılığını sağlamak için sık sık bebek emzirilmeli ve meme gerekirse göğüs/süt pompası ile boşaltılmalıdır. Eğer annenin süt üretimini arttırmak istiyorsak kesinlikle stresten uzak durmasına yardımcı olmak gerekir. Çünkü stres anne sütünü bir anda kesebilecek bir etkendir. Bununla birlikte annenin yorgun olmaması için düzenli aralıklarla uyuması da sağlanmalıdır. Emziren annelerin bildiği yanlışların en başında gelen tatlı tüketimi anneye süt üretiminden çok kilo yapacağı için, düzenli beslenmesine ve sıvı tüketimini arttırmasını sağlamak gerekir. Bol sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri, protein içerikli gıdalar tüketerek, demir desteği ile beslenmesini tamamlaması gerekmektedir.

Anne Sütünü Arttıran Takviye Edici Bitkilerin Faydaları

En değerli besinlerden biri olan anne sütünün yerini hiçbir şeyin almaması yapılan tüm araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu sebeple sık emzirilerek memenin boşaltılmasının, bol sıvı alınarak, düzenli beslenmenin yanı sıra anne sütünün arttırmak için arayış haline giren anneler genellikle anne sütünü kaybetme korkusu içinde stres yaşamalarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple doktor kontrolü altında süt arttırıcı gıdalar veya bitki çayları tüketmek, süt üretimine fayda sağlayacaktır; ayrıca anneyi psikolojik olarak rahatlatacaktır.

Rezene: Galaktogog etkisi yüksek olan anne sütünü arttırıcı bir bitkidir. Aynı zamanda bebeklerin gelişim dönemlerinde tüketmesi sindirim sistemlerinin gelişmesi ve sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Sodyum ve potasyum ağırlıklı olmasından dolayı vücuttaki sıvı miktarını dengeleyen bir bitki olduğu görülmektedir.

Çemen otu: En çok galaktogog özelliği olan bu bitki, eski dönemlerde gerçekleştirilen doğumlardan sonra anneye süt arttırması için verilen kıymetli bir bitki olarak bilinmektedir. Bebeklere de oldukça önemli katkısı olduğu görülen bu bitki özellikle gaz problemlerini giderici özelliğe sahiptir. Ancak doktor kontrolü altında verilmezse tehlikeli durumlara yol açabilir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko açısından zengin oluşunun yanı sıra yüksek protein ve vitamin deposudur.

Ahududu: Antioksidan etkisi yüksek olan bu bitki bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Kanın temizlenmesi, vücudun toksinlerden arınması ve yağ yakıcı özelliği ile bilinmektedir.

Amber çiçeği: Prolaktin hormonunun salgılanması ile süt bezlerini uyarılmasını sağlar. Susuzluğu gidererek mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesine katkı sağlar. Ayrıca bayanlarda adet düzenleyici etkisi vardır. Demir ve magnezyum açısından zengin kaynaklara sahiptir.