Hamilelik dönemi anne adayı için başlarda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan farklı bir dönem teşkil ettiğinden yaşanan şiddetli değişimler birtakım belirtilerin ortaya çıkmasında etken olmaktadır. Bu belirtilerin başında da mide bulantıları gelir. Mide bulantılarının başlıca sebebi ise var olmaya çalışan hormonlardır. Artık vücut oluşan gebeliğe karşı hormon düzeylerini ayarlama dönemindedir ve bu da eski sisteme alışmış olan vücut yapısında bir alışma dönemi yaşatır. İşte bu alışma dönemi de kadın için mide bulantıları dönemidir. Gebe bir kadında 6.hafta ile başlayan mide bulantıları nerdeyse 4. ayın sonuna kadar devam eder. 4. aydan itibaren ya şiddeti azalır ya son bulur ya da gebeliğin sonuna kadar bu durum bilfiil yaşanır.

Gebelikte Bulantı Belirtileri

Gebelikte bulantı belirtilerine ek olarak yaşanan sıkıntılar iştah kaybı, depresyon ve kaygıdır. Çünkü yaşanan bu durum anne adayının yaşam kalitesini düşürür. Ne çalışmak ister, ne de sosyalleşmek ister. Kendi içine kapanarak zor bir dönem geçirme savaşına girişir. Bu da psikolojik şikâyetlerin oluşumunda başlangıçtır.

Mide Bulantıları ve Bebek Gelişimi

Yaşanan mide bulantıları ve dolayısıyla kusma halleri çoğu zaman bebeğe bir şey olacak kaygısı ile süregelmektedir. Yaşanan bu durum karın kaslarını zorlar, biraz acı verebilir ancak bunu sadece anne hisseder zira bebek anne karnındaki koruma alanında çok iyi durumdadır. Sadece önemli olan nokta vücudu susuz bırakmamaktır.

Hamilelikte mide bulantıların yaşanmasındaki tetikleyici faktörler olarak hormonlardaki artış sebebidir. Bu artış koku alma duyusunda hassaslık derecesine vardığından bulantılar fazlalaşır. Anne adayı beslenme düzensizlikleri içerisinde ise, vitamin eksikliği varsa bu da bulantıların var olmasında etkendir. Hamilelikte mide bulantısını geçirmek için en önemli şey bol su içmektir. Susuzluk durumu midede bulantı hissi yaratacaktır. Genelde tuzlu krakerlerde bulantıyı dindirir. Bulantılara bir çözüm bulunamadığı takdirde rahat ve huzurlu bir hamilelik için doktor kontrolünde bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Zira devamlı bulantı ve kusma yaşayan anne adayı ne yemek yemek ister ne de gebeliğinden dolayı mutludur. Psikolojisi bozuktur, yemek yemeyerek hem kendini hem bebeğini besleme düzenini bir türlü oturtamaz. Bu durumların yaşanmaması için önlemlerin alınması şarttır.

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde yaşanan mide bulantıları özellikle sabahları oldukça sıkıntı yaratan haldedir. Bulantılar bazen şiddetli olup kusmalara kadar ilerleme gösterir. Bu durumlar bebeğe zarar verici durumlar olmamakla beraber çok kusmanın verdiği su kaybıyla birlikte anne adayında bazen tıbbi müdahaleler, serum gibi takviyeler gerekebilmektedir. Gebelikte bulantıya engel olmak için yatmadan önce ve sabahları kraker, sade bisküvi yemek rahatlatacaktır. Sıcak yemekler daha çok koku yayacağından bulantıyı tetikler bu sebeple soğuk yemekler tüketmek çok daha faydalı bir seçimdir. Az ve sık yemek yemek anne adayı için uygun bir beslenme düzenidir. Mideyi boş bırakmakta bulantıya sebebiyettir. Su içimi de mide bulantısını azaltan bir durumdur.

Bir anne adayında gün boyu bitmeyen mide bulantıları, kanlı kusmuklar, kilo kaybı, bayılma, bilinç kaybetme nabzın artışı, baş ağrıları, halsizlik, hoş olmayan koku durumları yaşanırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Anne adayının hava alması rahatlatıcı etkidir. Evde ise evin sık sık havalandırılması önemli bir noktadır. Açık havada yürüyüş hem bulantı açısından rahat ettirecek hem de egzersiz yapmış olacaktır.

Hamilelikte Bulantıya Sebep Olan Nedenler;

  • Boş mide, açlık,
  • Güçlü kokular/Parfümler
  • Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler
  • Sindirim sisteminde hamileliğe bağlı meydana gelen değişiklikler
  • Yağlı yiyecekler
  • Fazla tatlı, şekerli yiyecekler
  • Vitamin ya da mineral eksiklikleri
  • Hareket eksikliği
  • Yorgunluk
  • Stres ve Kaygılar
  • Kabızlık
  • Hamilelik hakkında kafa karışıklığı, endişe