Sağlıklı beslenme nasıl olur
Aç olmadığınız halde bile yemek yiyorsunuz ve bunu sonradan mı fark ediyorsunuz. Bunu yaşayan ne tek ne de son kişisiniz. Böyle bir durumda bizi yöneten midemiz değil, duygularımız yani beynimizdir.

Gerçekten aç olduğumuz zaman karnımız guruldamaya başlar ve aç olduğumuzu fark ederiz. Fakat bu duygusal açlık dediğimiz şey de çoğunlukla fiziksel açlık ile karıştırılır. Aslında ikisi birbirinden oldukça farklı şeylerdir.

Sağlıklı besinler nelerdir
Sağlıklı besinler nelerdir

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, normalin üstünde yemek yememizin asıl sebebi %75 duygusal duruma bağlıdır, yani beynimize. Örneğin, yalnızlık, terk edilmişlik, güvensizlik, kızgınlık, yorgunluk, hayal kırıklığı, boşluk hissi, korku, kaygı ve üzüntü gibi duygular, fiziksel açlığımızı taklit ederek bize normalden fazla yemek yedirebilir. Bu durum sonucunda da duyguların yerini yemekle doldurarak kilo alma sürecine girilir. Sonrasında, kilo aldıkça kendini beğenmeme, depresyona girme, mutsuz olma ve daha çok yeme durumu içine girilebilir.

Mutsuzluk ve depresyon içindeyken daha çok çikolata ve süt ürünlerinin tercih edilmesinin sebebi, süt ürünlerinin içerdiği kimyasal maddeler sebebiyle antidepresan ilaçlarıyla benzer etkileri göstermesindendir.

Beyniniz Açken Ne Olur? Duygusal Açlık:

İşte duygusal açlığın belirtileri.

Aniden gelir.

Sabırsızdır. Hemen doyurulmayı ve tatmin edilmeyi bekler.

Doysanız dahi yemek yemeye devam edebilirsiniz, açgözlülük ortaya çıkar.

Yemeyi bitirdikten sonra arkasında büyük bir suçluluk ve pişmanlık duygusu bırakır.

Mideniz Açken Ne Olur? Fiziksel Yani Gerçek Açlık:

İlk önce Karnınız guruldamaya başlar.

Midenizde gerçekten bir boşluk ve açlık hissedilir.

Kendini yavaş yavaş, ağırdan hissettirir.

Gerçekten aç olduğunuz için yersiniz ve doyduğunuz an yemeyi bırakabilirsiniz.

Duygulara yer yoktur.

Arkasında pişmanlık bırakmaz.

Sağlıklı beslenmenin yolları
Sağlıklı beslenmenin yolları

Duygusal Açlıkla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Kendinizi aç hissettiğiniz an dikkatinizi başka şeylere vermeye çalışın. Kitap okuyun, spor yapın, yürüyüşe çıkın, film izleyin veya işinize odaklanın. Bu duygusal açlık krizleri genellikle kısa sürelidir, 25-30 dakika içinde geçecektir. Eğer bu süre içinde dayanabilirseniz işiniz daha kolay.

Ara öğünlerinizi planlamanız, krizleri daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Her zaman yakınlarınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Bunlar çok faydalı olacaktır.

Açlık hissiniz bazı durumlarda susuzlukla birbirine karışabilmektedir. Bu durumda önce su için ve biraz bekleyin, ardından aslında pekte aç olmadığınızı hissedebilirsiniz.

Canınız tatlı çektiğinde elma, armut gibi sağlıklı meyveler tüketin.

Zararlı ve yağlı cipsler yerine sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin. Kuru meyveler ve yağsız patlamış mısır iyi bir seçenek olabilir.