Birçoğumuz sabahları zor kalkarız, bu bir gerçek. 5 dakika daha fazla uyumak için yapmayacağımız şey yoktur. O alarm çalar ve 5 dakika, 5 dakika ertelenir. Bir bakmışız 15 dakika geç kalkmışız bile.
Yataktan hemen fırlayıp kalkmak aslında bir alışkanlıktır. İşimizde başarılı olmanın yollarının en başında gelir sabah erken kalkmak. Peki nasıl başaracağız bunu?

Erken Kalkmanın Yolları nelerdir?
ABD'nin Seattle şehrinde emlakçılık ile uğraşan Ardell Della Loggia, çalışma saatini mesai saatlerinin dışına taşıdığı için gece yatmak, sabahta kalmakta çok zorlanıyormuş. Ancak bunu bir şekilde başarmış.
"Benim için, hem erken kalkabilmenin hem de gece yatmak bilmemenin formülü, öğleden sonra 14 ila 16 arası kestirmek. Sabahları hafif işlerle ilgilenmeyi tercih ediyorum. E-posta kutulama gelen soruları yanıtlamak ve benzeri."

"Karanlığı Sevmelisiniz!"

"Sabahları verimli olmak ancak akşamları da geç saatlere kadar aktif olmak istiyorsanız ve de benim kadar esnek bir çalışma hayatına sahipseniz, öğleden sonra biraz kestirmeyi denemelisiniz."
Bir diğer önemli isim, Andy Ooi ise erken kalkmanın en önemli yolunun gece iyi uyumaktan geçtiğini ifade ediyor.
Karanlığı sevmeyi öğrenin. Normal uyku saatinizden 10 ila 30 dakika öncesinde telefonununuzu, televizyonunuzu ve bilgisayarınızı kapatın. Koltuğunuza veya yatağınıza uzanıp bir dinlenin.
Yattığınız odanın mümkün olacağı şekilde karanlık olmasına ve yatak odanızda hiçbir yapay ışık bulunmamasına özen gösterin.
Yatak odanızda teknolojik aletler bulundurmayın. Yani yatağınızda Facebook, Twitter veya Whatsapp'ta gezmeye bir son verin. (*Bu galiba bizim için en zor şey :))
Uyumadan evvel pozitif bir ruh haline girmeye çalışın. Ne kadar yorgun olduğunuzu veya uyku için yalnızca birkaç saat kaldığı gibi olumsuz düşüncelerden tamamen kurtulun.
"Şikayet etmekten veya olumsuz şeylerden ziyade tamamen pozitif bir enerji ile koyun başınızı o yastığa. Ertesi günün zorluklarını değil, bunların üstesinden nasıl geleceğinizi düşünün ve tamamen pozitif olun!" diyerek tamamlıyor Andy Ooi.

Bazı Alışkanlıklarınızı Terk Edin!

Bazı kimseler de işe başlarken bazı tip alışkanlıkları terk etmenin işe yaradığını söylüyor. Örneğin Andreas Blixt, arada bazen kafein tüketimine ara verdiğini söylüyor. "Bunu her yaptığımda sabahları uyandığımda kendimi çok daha iyi hissediyorum" diyor.
Kahve içtiği zamanlarda sabahları 10'da bile zor kalkarken, içmediği zamanlarda rahatlıkla saat 8'de kendiliğinden uyandığını ve çok daha dinç kalktığını da ekliyor. Bu terk dönemlerinde Andreas Blixt, kafeinin yanında diğer tüm enerji içecekleri, çay, yeşil çay ve fazla şekeri de almadığını ifade ediyor.

Kaynak: BBC Türkçe