hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı
Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı

Hamilelik döneminde en dikkat edilmesi gereken hususların başında beslenme gelmektedir. Sık yemenin yanı sıra aynı zamanda dengeli ve doğru beslenmek hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığında doğrudan etkili olmaktadır. Bu nedenle de hamilelerin bilinçli olması gereken konuların başında hamilelikte beslenme nasıl olmalı konusu olmaktadır. Anne karnındaki bebek sürekli gelişmektedir ve bebeğin gelişimi sırasında en önemli besin kaynağı protein olmaktadır çünkü bebeğin hücresi proteinlerden meydana gelmektedir. Ancak hamilelikte sadece protein ağırlıklı beslenmek doğru değildir. Aynı zamanda yağ, mineral ve karbonhidrat takviyesi de besinler ile yapılmalıdır.

Hamilelik döneminde bir diğer önemli husus ise su tüketimidir. Anne karnında bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden birisi de folik asittir. Folik asit; ıspanak, mercimek, ceviz, kuru fasulye ve buğdayda büyük oranda bulunmaktadır. Bu nedenle de hamilelik döneminde bu besinler bol oranda tüketilmektedir. Ayrıca hamilelikte yoğurt, balık ve süt gibi besinler B12 vitamini barındırdığından dolayı bebeğin bilişsel gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.

hamilelikte doğru beslenme
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı ?

Gebelikte Beslenme Hangi Ayda Önemli?

Gebelikte beslenmenin hem annenin sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından önemi tüm kadın doğum uzmanları tarafından vurgulanmaktadır. Gebeliğin her ayında beslenmenin önemi büyük olsa da gebeliğin ilk üç ayında beslenme alışkanlığı iki kat fazla önem taşımaktadır. Bebeğin zeka gelişimi için hamilelik dönemi oldukça önemli bir dönemdir. Bebeğin anne karnında başlayan zeka gelişimi özellikle ilk üç aya denk gelmektedir. Dolayısıyla da gebelikte beslenme özellikle ilk üç daha fazla önemli olmaktadır. Erken dönemde başlayan beyinsel gelişim üzerinde beslenme doğrudan etkili olmaktadır.

Bebeğin anne karnında ve doğumdan sonra sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyerek gelişebilmesi için gebelikte ilk üç başta olmak üzere beslenmeye büyük önem verilmesi gerekmektedir. Anne karnındaki bebeğin gebeliğin 1. ile 3. ayı arasında zihinsel gelişimi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle de özellikle bu dönemlerde demir, çinko, folik asit, iyot ve B vitamini en fazla alınması gereken besinler arasındadır. Bu besinler anne karnındaki bebeğin gebeliğin ilk üç ayında zihinsel gelişiminin hem hızlı hem de sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır.

gebelikte bol sıvı tüketimi

Gebelikte Bol Sıvı Tüketiminin Önemi

Gebelikte önem verilmesi gereken önemli hususlardan birisi de bol sıvı tüketimi olmaktadır. Bu sıvı ihtiyacı ise çoğu zaman ve en faydalı su tüketimi ile karşılanmaktadır. Su, tüm insanlar için hayati önem taşımaktadır ve gebelik döneminde su tüketiminin önemi iki kat daha artmaktadır. Çünkü gebelik döneminde su, hem anne hem de bebek için büyük önem taşımaktadır.

Rahim kasılmalarını engelleyerek erken doğum riskini ortadan kaldıran su tüketimi, aynı zamanda mide bulantısı ve baş dönmesi gibi şikayetleri de ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca anne karnındaki bebeğin suyunun azalmasını engelleyen su tüketimi aynı zamanda gebeliğin en büyük sorunu olan kabızlık problemini de engellemektedir. Bu nedenle de hamilelikte sıvı olarak su tüketimi büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı ? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu hamilelikte beslenme nasıl olmalı ve kilo alımını anlatıyor.