Anne sütü bir bebek için en kıymetli besindir. Hem bebeğin bütün besin ihtiyaçlarının giderilmesi hem de sağlığını koruması açısından ilk altı ay bebekler için sadece anne sütü önerilir. Yeni doğan bebekler, dünyaya henüz adapte olamamışlardır. Anne sütü ise bu adaptasyonun bir parçasıdır. Sindirimi en kolay besindir. Bağırsak hareketleri tam olarak düzene girmediği için bebeklerde gaz sorunu sık görülen bir problemdir. Bebeklerde gaz gidermek için kullanılan yöntemler ile birlikte, anne sütünden bebeğe gaz geçmesini önlemek için bazı gıdaların tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Emziren Annelerde Bakliyat Türü Gıdalar Gaz Yapar Mı?

Emziren Annelerde Bakliyat Türü Gıdalar Gaz Yapar Mı

Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar yetişkinlerde bile gaz yapar. Bu nedenle bebeğinde gaz sorunu olanlar bakliyat tüketimine dikkat etmelidir. Bu gıdaları pişirirken ilk haşlama suyu dökülürse gaz sorunu biraz hafifler. Ayrıca pişirme sırasında eklenecek bir miktar kimyon da gazı giderir.

Gebelikte kısıtlı olarak tüketilen kafeinli gıdalar emzirme döneminde de yoğun olarak kullanılması önerilmeyen yiyeceklerin başında gelir. Kafein sadece kahvede değil, aynı zamanda çikolatada ve çay türevlerinin bazılarında da bulunur. Kafein bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemleri için uygun değildir.

Emziren Annelerde Dikkat Edilmesi Gereken Meyveler

Bazı meyvelerde gaz yapan gıdalar arasındadır. Elma, kavun, muz, avakado, erik gibi gaz yapan meyvelerin tüketimi azaltılabilir. Ayrıca bu liste dışında annede gaz sorunu yapan başka bir meyve varsa dikkatli yenilmelidir.

Emziren Annelerde Gaz Yapan Sebzeler

Emziren Annelerde Gaz Yapan Sebzeler

Karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeler ve bunların familyasından olanlar gaz yapar. Bu sebzelerde bulunan sülfür bileşenleri gaz oluşumunun ana nedenidir.  Her ne kadar sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen sebzeler arasında olsalar da, bebekte gaz sorunu varsa bir süre yenilmemesi daha iyi olur. Bunların yanı sıra soğan ve sarımsak gaz sorununa neden olabilir. Ayrıca bu sebzelerin turşuları da gaz sıkıntısı yaratır.

Anne sütü dışındaki sütlerde bulunan laktoz adı verilen proteini sindirmek bebekler için zordur. Hatta yetişkinlerde bile laktoza karşı hassasiyet görülebilir. Annenin sütünden bebeğe laktoz geçmesi durumunda sindirim sisteminde gaz oluşabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri bebeğe alerji yapabilir. Bu durumda hayvansal sütler yerine soya, Hindistan cevizi gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.

Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerin başında baharatlı ve acılı gıdalar gelir. Midede yeteri kadar sindirilmeyen baharatlar anne sütünden de çocuğa gaz geçişine yol açabilir. Baharatlar konusunda tek istisna ise kimyondur. Kimyonun gaz giderici özelliği vardır. Bu nedenle bebeklerinde gaz sorunu olan annelerin kimyon yemesi tavsiye edilir.

Gaz sıkıntısı çözmek için başka bir yöntemde çiğ sebze ve meyve yememektir. Sebzeleri pişirerek yemek yanında, meyveler için komposto yöntemi denenebilir. Böylece yeterli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulurken, sindirim zorluğu yaşanmasının da önüne geçilir.

Emziren annelerde gaz yapan yiyecekler adlı makalemizi beğendiyseniz paylaşıp bize destek olmayı unutmayın :)